Σελίδες


Σας προσκαλώ να γνωρίσετε το ιδανικό για διακοπές "Calergi Residence" το οποίο βασίζεται στην αναστήλωση παραδοσιακών σπιτιών που έχω κάνει στο Ατσιπόπουλο, δίπλα στο Ρέθυμνο. ΚΛΙΚ στην εικόνα μου!

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΡΜΑΙΝΕΣΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!

Kι όσο η θερμοκρασία κατεβαίνει, τόσο πιο ελαφρύ γίνεται το πορτοφόλι σου. Κι αυτό επειδή το πετρέλαιο έχει γίνει πραγματικά είδος πολυτελείας!
Το TLIFE σου προτείνει κάποιες εναλλακτικές μεθόδους για να ζεσταθείς χωρίς να παγώνει το αίμα σου κάθε φορά που πρέπει να πληρώσεις το πετρέλαιο.

Οι τρόποι είναι πολλοί. Το μυστικό όμως ένα. Η κατάλληλη μόνωση. Από αυτό πρέπει να ξεκινήσεις προκειμένου να πετύχεις αυτό που θες.

Το TLIFE επικοινώνησε με τον αρχιτέκτονα Μενέλαο Ξενάκη ο οποίος μας εξήγησε τι είναι η θερμομόνωση.
''Ένα καλά μονωμένο κτίριο διατηρείται ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Με τη θερμομόνωση παρεμποδίζεται η μεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο στο εξωτερικό και το αντίστροφο''.
Κάτω από συνθήκες οικονομικά προσιτές μια καλή θερμική μόνωση εξασφαλίζει:
•Την υγιεινή, άνετη και ευχάριστη διαβίωση χωρίς να διαταράσσεται το θερμικό ισοζύγιο του ανθρώπινου σώματος και να προκαλούνται σοβαρές θερμικές αλληλεπιδράσεις κρύου ή ζέστης σ'αυτό και στο χώρο που το περιβάλλει. Το θερμικό ισοζύγιο είναι αυτό που κυρίως καθορίζει το αίσθημα άνεσης του ανθρώπινου οργανισμού.
•Την οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, με τον περιορισμό των θερμικών απωλειών από το κέλυφος του κτιρίου.
•Την ταυτόχρονη προστασία από τους θορύβους, αφού τα περισσότερα από τα θερμομονωτικά υλικά είναι και ηχομονωτικά.
•Τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα, αφού μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας ελαττώνεται αντίστοιχα και η ποσότητα ελκυόμενων καυσαερίων προς την ατμόσφαιρα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μόνωσης όπως:
1.Θερμομόνωση εξωτερικής τροχοποιίας
2.Θερμομόνωση στην εσωτερική επιφάνεια.
3.Θερμομόνωση στην εξωτερική επιφάνεια.
4.Θερμομόνωση στον πυρήνα.
5.Χρήση θερμομονωτικών τούβλων.
Οι τρόποι και οι πηγές εναλλακτικής και κυρίως οικονομικής θέρμανσης είναι πολλοί. Ο μηχανολόγος Νικόλαος Ψαρράς απάντησε σε όλες μας τις απορίες:
Tι είναι οι αντλίες θερμότητας και σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται;

Οι κατηγορίες είναι τέσσερις:

•Αντλίες αέρος - νερού: Χρησιμοποιούμε τον αέρα ως πηγή ενέργειας και με το νερό μεταδίδεται η θερμότητα στο κτίριο είτε με ενδοδαπέδια θέρμανση είτε και με άλλους τρόπους. Οι τιμές είναι μεταξύ 2.500€ με 3.000€.
•Αντλίες νερού - νερού: Είναι οι πιο οικονομικές από όλες στη λειτουργία τους. Είναι στα 4.000€.
•Αντλίες αέρος - αέρος: Χρησιμοποιούμε τον αέρα του περιβάλλοντος και κλιματίζουμε τον χώρο με τον ίδιο αέρα. Είναι η πιο οικονομική λύση στην εγκατάσταση αλλά ή πιο δαπανηρή στη λειτουργία τους. Είναι τα κοινά κλιματιστικά. Οι τιμές μπορούν να κυμανθούν από 2000€.
•Αντλίες νερού - αέρος: Χρησιμοποιούμε ως πηγή ενέργειας το νερό αλλά τον αέρα για θερμότητα. Εδώ χρειάζονται γεωτρήσεις, να χρησιμοποιήσεις συλλέκτες κτλ. Είναι από 3.000€ - 3.500€.
Γενικά όσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση παρουσιάζει το σύστημα, τόσο πιο ακριβή είναι η αρχική επένδυση. Με τα λεφτά που γλιτώνεις όμως κάνεις απόσβεση. Όσες έχουν πηγή ενέργειας αέρα είναι πιο απλές στην εγκατάσταση ενώ αυτές με το νερό απαιτούν κι άλλες εξωτερικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο συμφέρουν περισσότερο από το πετρέλαιο πχ. η νερού - νερού θα μας παρουσιάσει μία εξοικονόμηση της τάξης του 50%, η νερού - αέρος 40%, η αέρος - αέρος 18% με 22% και η αέρος νερού 24%. Τα έξοδα συντήρησης είναι περίπου 80 με 100€. Για να τις βρεις μπορείς να απευθυνθείς σε εμπορικά τμήματα ή μελετητικά γραφεία για να σου βρουν τι ταιριάζει στο σπίτι σου. Εννοείται πως αρχικά θα πας σε κάποιον μηχανολόγο. η εγγύησή τους είναι από 2 χρόνια ως 5.

Τι είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Η ενδοδαπέδια θέρμανση στοιχίζει περίπου 40 με 50€ το τετραγωνικό μέτρο. Παρέχει θέρμανση και δροσιά αλλά δεν κάνει ψύξη. Βάζεις πάνω από το μπετόν μια μορφόπλακα, εκεί τις σωληνώσεις και μέσα σε αυτές διοχετεύουμε θερμό ή ψυχρό νερό το οποίο παράγεται από κάποια αντλία θερμότητας, καυστήρα ή λέβητα. Δεν χρειάζεται συντήρηση αλλά έχει μία εγγύηση της τάξεως 20 έως 50 χρόνια. Για να βάλεις ενδοδαπέδια θέρμανση απευθύνεσαι σε μηχανολόγο.

Τι είναι οι ηλιακοί συλλέκτες;

Μία από τις πιο οικονομικές μεθόδους για θέρμανση είναι ένα σύστημα που θα λειτουργεί με τη βοήθεια ηλιακών συλλεκτών. Με την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών σε 8 τ.μ. που κοστίζουν περίπου 400 ευρώ και ενός μηχανισμού αντιστάθμισης της θερμοκρασίας που κοστίζει περίπου 150 ευρώ, οι πολίτες μπορούν να έχουν θέρμανση χωρίς χρήση πετρελαίου, στο υφιστάμενο σύστημα με τον λέβητα. Με την προϋπόθεση ότι η εξωτερική θερμοκρασία θα είναι πάνω από 8-10 βαθμούς Κελσίου. Οπως προσθέτει μελέτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών του ΤΕΙ Χαλκίδας που έγινε σε κτίριο 300 τ.μ. στην Τρίπολη, όπου τοποθετήθηκε εγκατάσταση με ηλιακούς συλλέκτες, η εξοικονόμηση ενέργειας φτάνει έως και το 70%. Πρόκειται για μια λύση με την οποία οι πολίτες έχουν άμεση απόσβεση των χρημάτων τους. Μάλιστα η παρέμβαση μπορεί εφαρμοστεί σε όλα τα κτίρια.

Αll time classic: Τζάκι!

Το ενεργειακό αερόθερμο τζάκι γίνεται όλο και πιο γνωστό στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω των πλεονεκτημάτων που διαθέτει έναντι της αυξανόμενης τιμής του πετρελαίου. Κι αυτό διότι το τζάκι, αποτελεί εναλλακτική πηγή θέρμανσης με ξύλα και pellets, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Όταν λέμε ενεργειακό τζάκι εννοούμε κλειστή εστία με πυρίμαχο τζάμι και εσωτερικά μαντέμι ή πυρίμαχη μάζα. Η εστία αυτή τροφοδοτείται με αέρα από τον εξωτερικό χώρο, ο οποίος θερμαίνεται μέσα στον αεροθάλαμο του τζακιού και επιστρέφεται ζεστός στον χώρο σου.
Σκοπός του απλού αλλά και του ενεργειακού τζακιού είναι να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο δυνατό την απόδοση του τζακιού έχοντας οικονομία και ταυτόχρονα προστασία, καθαριότητα και μικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Στο εμπόριο κυκλοφορούν τρια διαφορετικά είδη τζακιού που είναι πολύ διαδεδομένα: το απλό τζάκι με πυρότουβλα, η προκατασκευασμένη εστία και το ενεργειακό θερμοδυναμικό τζάκι.

Απλό τζάκι

Πρόκειται για το κτιστό τζάκι, το οποίο διαθέτει ανοιχτή εστία, κατασκευασμένη με πυρότουβλα. Το συγκεκριμένο τζάκι σχεδιάζεται και χτίζεται επί τόπου από κάποιο μάστορα ή προκατασκευάζεται ένα μικρό του μέρος και τοποθετείται στο σπίτι. Είχε κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα, καθώς η απόδοσή του είναι πολύ μικρή, ίση με το 10-15% της θερμικής ενέργειας που παράγει το καιόμενο ξύλο. Το απλό τζάκι θερμαίνει αποκλειστικά και μόνο με ακτινοβολία, δηλαδή τον χώρο μπροστά στο τζάκι. Παρόλα αυτά, αποτελεί ένα μοναδικό σημείο του σπιτιού και δίνει μια αίσθηση θαλπωρής στην οικογένεια, που συγκεντρώνεται γύρω του.

Προκατασκευασμένη εστία από πυρίμαχο υλικό

Η προκατασκευασμένη εστία από πυρίμαχο υλικό ανήκει στην κατηγορία των ανοιχτών τζακιών και είναι κατά κανόνα έτοιμη προς τοποθέτηση. Ορισμένες απ' αυτές έχουν διπλή πλάτη, δηλ. μια εσωτερική από μαντέμι και την εξωτερική απο το πυρίμαχο υλικό, ανάμεσα στις οποίες κυκλοφορεί αέρας, πράγμα που βελτιώνει την απόδοση τους. Η απόδοση των εστιών αυτής της κατηγορίας έχουν απόδοση γύρω στο 15-25% της θερμικής ενέργειας που παράγει το καιόμενο ξύλο. Έχουν λίγο μεγαλύτερη απόδοση από τα κοινά τζάκια, αλλά συνεχίζουν να αποτελούν εστίες τοπικής εμβέλειας και διακόσμησης.

Ενεργειακό θερμοδυναμικό τζάκι

Τα ενεργειακά τζάκια είναι κλειστές ή ανοιχτές εστίες κατασκευασμένες από μαντέμι (χυτοσίδερο) και έχουν υψηλό ποσοστό απόδοσης σε σχέση με το απλό τζάκι. Τα ποσοστά απόδοσης ξεκινούν από 30-35% σε ανοιχτές εστίες και μπορούν να φθάσουν μέχρι 60-75% σε κλειστές εστίες. Όλες οι μαντεμένιες εστίες είναι θερμοδυναμικές αερόθερμες και ζεσταίνουν πέρα από το χώρο γύρω από το τζάκι και τεράστΙους χώρους μέσα στο σπίτι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού γιατί, εκτός της ακτινοβολίας, κυκλοφορούν υποχρεωτικά ζεστό αέρα ο οποίος εξέρχεται είτε με φυσική ή με βεβιασμένη κυκλοφορία με δυνατότητα διανομής σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Βέβαια, για να γίνει αυτό χρειάζεται και εγκατάσταση ειδικού συστήματος αεραγωγών, προσφέροντας κεντρική θέρμανση με ζεστό αέρα.
Οι κλειστές εστίες, βέβαια, διαθέτουν συνήθως πόρτα από υαλοκεραμικό κρύσταλλο και μπορούν να λειτουργήσουν άλλοτε με ανοιχτή και άλλοτε με κλειστή πόρτα. Το ποσοστό απόδοσης κατά την λειτουργία τους με την πόρτα ανοικτή είναι 30-35% όπως της ανοικτής μαντεμένιας εστίας. Όταν λειτουργούν όμως με πόρτα κλειστή, το ποσοστό απόδοσης φτάνει τα 60-75% γι'αυτό και οι εστίες της κατηγορίας αυτής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού με αφάνταστη οικονομία στα ξύλα, 3-4 φορές λιγότερα ξύλα. Το μυστικό της απίστευτης αυτής υψηλής απόδοσης και οικονομίας βρίσκεται στην πόρτα γι' αυτό σήμερα οι καταναλωτές στρέφονται σ'αυτή την κατηγορία. "Το ενεργειακό τζάκι μπορεί να έχει 75% απόδοση και παραγωγή θερμικής ενέργειας και να ζεστάνει φθηνά ολόκληρο το σπίτι με πολύ μικρό κόστος. Η κλειστή πόρτα βοηθά στο να καταναλώνεται 3 με 4 φορές λιγότερα ξύλα σε σχέση με το απλό τζάκι", αναφέρει ο υπεύθυνος της εταιρείας Μαρχόνα, Ανδρέας Παφίτης, που ειδικεύεται σε ενεργειακά τζάκια και θερμάστρες.
Ο ίδιος αναφέρει πως η επιλογή ενός σωστού τζακιού θα μπορούσε να βοηθήσει μια οικογένεια να εξοικονομήσει ενέργεια και ταυτόχρονα να ζεστάνει το σπίτι χωρίς να χρειάζεται να δώσει αστρονομικά ποσά για πετρέλαιο. Αξίζει να σημειώσουμε πως η ποσοστιαία απόδοση στην κλειστή εστία φτάνει το 65-80%. Aυτό οφείλεται στο ότι στην κλειστή εστία, ο αέρας που καταναλίσκει το τζάκι για την καύση, είναι πολύ λίγος. Έτσι, ενώ το απλό τζάκι πέρνει το ζεστό αέρα του σπιτιού και τον βγάζει από την καμινάδα, ενώ το ενεργειακό τζάκι κρατά τη θερμότητα μέσα στο σπίτι.Έτσι οι μαντεμένιες κλειστές εστίες όχι μόνο δεν αφαιρούν θέρμανση από το σπίτι, αλλά αντίθετα με το σύστημα παραγωγής ζεστού αέρα μπορούν να θερμαίνουν όλο το σπίτι.
Όπως αναφέρει ο κ. Παφίτης το κόστος στη θέρμανση μπορεί να μειωθεί αρκετά με τη χρήση ενός ενεργειακού τζακιού. "Μια οικογένεια μπορεί να ζεσταθεί με πολύ μικρότερο κόστος από το να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο. Το κόστος μπορεί να γίνει μηδενικό, αν έχει δικά της ξύλα, ή με πολύ λιγότερο, ανάλογα με το κόστος του κιλού των ξύλων, που είναι πολύ χαμηλότερο από το πετρέλαιο".

Ποιο είναι το κόστος αγοράς και τοποθέτησης;

Ένα απλό τζάκι μπορεί να κοστίσει από 400 μέχρι 1.000 ευρώ ανάλογα με τις διαστάσεις και τον τεχνίτη που θα το κατασκευάσει και χρειάζεται τουλάχιστον 500 ευρώ για την εγκατάστασή του. Ενώ, τα μαντεμένια τζάκια που έχουν καλή ενεργειακή απόδοση ξεκινούν από 600 ευρώ και φθάνουν ώς τα 5.000 ευρώ.Το κόστος εγκατάστασης και τα υλικά που χρειάζονται (όπως περσίδες, σχάρες κλπ) ξεκινά από 800 και μπορεί να φθάσει τα 3,000 ευρώ. Κατά μέσω όρο, όμως, ένα ενεργειακό τζάκι με την τοποθέτηση μπορεί να κοστίσει 1.300 με 1.800 ευρώ.
Τα ενεργειακά τζάκι έχουν λίγο μεγαλύτερο κόστος, αλλά κάνουν μεγαλύτερη απόσβεση και εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια. H καύση στην κλειστή εστία είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα, όσο χρειάζεται για να γίνει η καύση και έτσι έχουμε οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου, 3-4 φορές λιγότερα ξύλα. Αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα, λιγότερο κόπο και ακόμα εξοικονόμηση κατανάλωσης πετρελαίου κεντρικής θέρμανσης όπου υπάρχει καλοριφέρ.
Τέλος, ένα ακόμη θετικό στοιχείο, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της εταιρείας Magma stores, Νίκος Κούβαρης είναι πως με στις κλειστές εστίες, υπάρχει σύστημα ρύθμισης του αέρα καύσης και έτσι είναι δυνατή η ρύθμιση της έντασης της φωτιάς κατά βούληση, δηλαδή σιγανή ή δυνατή φωτιά, πράγμα αδιανόητο σ' οποιαδήποτε ανοικτή εστία. "Aκόμα και αν χρειαστεί να φύγεις ή να λείψεις από το σπίτι, το τζάκι συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο. Tο βράδυ πριν πας για ύπνο μπορείς να βάλεις ξύλα που θα σας θερμαίνουν μέχρι το πρωί. Στην κλειστή εστία, η πόρτα κρατά την θερμοκρασία μέσα στο σπίτι και δεν επιτρέπει την διαφυγή της μέσα από την καμινάδα".
Ωστόσο, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεχτική στην επιλογή του τζακιού που θα επιλέξεις και της εγκατάστασης που θα κάνεις στο σπίτι, καθώς το τζάκι είναι ένα κομμάτι του σπιτιού, που δύσκολα μπορεί ν' αλλάξει. Ταυτόχρονα, είναι καλό να απευθυνθείς σε διαπιστευμένες εταιρείες, καθώς υπάρχουν και άτομα που δεν έχουν μείνει ικανοποιημένα από την απόδοση του ενεργειακού τζακιού, παρά το μεγάλο κόστος κατασκευής και εγκατάστασής τους.

Φυσικό αέριο

Είναι γεγονός ότι το φθηνότερο φυσικό αέριο "καίει" σιγά-σιγά το ακριβό.... πετρέλαιο! Και είναι πολύ λογικό να το έχουν προτιμήσει πολλά από τα νοικοκυριά που ήταν συνδεδεμένα και είχαν την δυνατότητα αφού τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά!
1) Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αφού δεν έχει ρύπους όπως το πετρέλαιο ή άλλα καύσιμα.
2) Είναι πιο οικονομικό, αφού υπάρχει σχετική σύμβαση σύμφωνα με την οποία η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει πάντα 20% οικονομικότερη από την τιμή του πετρελαίου.
3) Απαιτεί λιγότερο χώρο στο λεβητοστάσιο καθώς δεν απαιτείται δεξαμενή πετρελαίου
4) Η μέτρηση είναι πάντα σωστή και δεν υπάρχει περίπτωση νοθείας, όπως συμβάινει με το πετρέλαιο θέρμανσης

Για την εγκατάσταση του φυσικού αερίου, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει δίκτυο παροχής αερίου στην Αττικής, ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Για να δεις αν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή σου μπορείς να απευθυνθείς στο 1133, ή να επισκεφτείς την ηλεκτρονική διεύθυνση www.aerioattikis.gr. Μάλιστα αυτές τις ημέρες υπάρχουν απίστευτες προσφορές που σου χαρίζουν και ολόκληρη την εγκατάσταση! Ένα τηλεφώνημα δεν κοστίζει τίποτα...

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή σου, πρέπει να κάνεις αίτηση στην αντίστοιχη εταιρία παροχής αερίου της περιοχής σου. "Δεν σημαίνει ότι θα επεκταθεί το δίκτυο στο μέρος που βρίσκεται ο καταναλωτής. Όταν μαζευτούν πολλές αιτήσεις και κρίνει η εταιρία ότι είναι συμφέρουσα μια τέτοια κίνηση τότε πραγματοποιείται κάποια επέκταση", λέει στο TLIFE ο κύριος Ιερεμιάδης, υπάλληλος της εταιρίας Gas Pro, στο Παλαιό Φάληρο.
Το κόστος της εγκατάστασης του φυσικού αερίου εξαρτάται τόσο από την ισχύ του λέβητα, δηλαδή για πόσα διαμερίσματα θα λειτουργεί και τι κατανάλωση θα έχει, αλλά και από την απόταση που βρίσκεται από το λεβητοστάσιο, καθώς θα απαιτεί μεγαλύτερη γραμμή δικτύου αερίου. "Ενδεικτικά μια εγκατάσταση μπορεί να ξεκινάει από 2.000 ευρώ και να φτάνει τα 20.000", αναφέρει ο κύριος Ιερεμιάδης και συμπληρώνει "Η ζήτηση όταν ξεκίνησε η εγκατάσταση του φυσικού αερίου ήταν αρκετά μεγάλη, μετά σημείωσε κάποια κάμψη και φέτος βλέπω πάλι κάποια άνοδο, ίσως λόγω ότι είναι πολύ φθηνή επιλογή".
Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχουν κίνδυνοι από την χρήση και την εγκατάσταση του φυσικού αερίου. Η εταιρία παροχής αερίου, έχει θέσει συγκεκριμένα στάνταρ, τα οποια τηρούνται στην κάθε εγκατάσταση γι' αυτό δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές είναι να εμπιστεύονται εξουσιοδοτημένα συνέργεια, και από την εταιρία παροχής αερίου για είναι σίγουροι πως πληρούν όλες τις προδιοαγραφές και όλες τις διατάξεις του νόμου.

Τι είναι η ενεργειακή σόμπα;

Ενεργειακή ονομάζεται μια σόμπα που είναι φτιαγμένη από χάλυβα διπλών τοιχωμάτων με ειδικά θερμο-ανθεκτικά υλικά στην εστία, καλά μονωμένη ώστε να αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες στην εστία κατά την λειτουργία της. Οι ενεργειακές σόμπες ζεσταίνουν μεγάλους χώρους ενιαίους ή διαιρεμένους, δεν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα σε ξύλα, δεν δεσμεύουν την υγρασία του χώρου, δεν ξεραίνουν τον αέρα και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον .
Το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητάς της εκπέμπεται από το τζάμι, ενώ, υπάρχει και κάποια ποσότητα θερμότητας που παίρνουμε με αγωγούς, δηλ. ο κρύος αέρας του δωματίου μπαίνει κάτω από την σόμπα και ξαναβγαίνει από πάνω ζεστός αφού περάσει από τα διπλά τοιχώματα της σόμπας.
Η απόδοση μιας σόμπας εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του ξύλου και από την υγρασία που περιέχει.Τα σκληρά ξύλα όπως η οξυά, ο δρυς, η ελιά, το πουρνάρι κλπ έχουν μεγάλη θερμαντική ικανότητα, καίνε καλά και δεν κάνουν πολύ καπνό. Η απόδοσή της μπορεί να φθάσει το 70%.
Πόσο κοστίζουν οι ενεργειακές σόμπες;
Η τιμή της ενεργειακής σόμπας κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο και την εταιρεία κατασκευής. Οι ενεργειακές σόμπες ξεκινούν από 750 και φθάνουν ως τα 1.500 ευρώ και το κόστος εγκατάστασης είναι 200 με 400 ευρώ.
Ίσως κάποιες από αυτές τις λύσεις να σου φαίνονται ακριβές αλλά αξίζουν αν σκεφτείς το κέρδος που θα έχεις στο πέρασμα του χρόνου!

http://www.tlife.gr/Article/FN/0-4-7957.html

ΑΦΘΟΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΧΕΙ Η ΚΡΗΤΗ!

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την ύπαρξη τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος της Ελλάδας, κάνει ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο κ. Α. Φώσκολος, ο οποίος είναι και σύμβουλος της Καναδικής Κυβέρνησης στην αναζήτηση και εκμετάλλευση γαιανθράκων...
Τα στοιχεία που δίνει στo newsbomb.gr ο κ. Φώσκολος (και στηρίζονται σε επίσημες επιστημονικές έρευνες) παρουσιάζουν μία Ελλάδα που μπορεί να γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου – αν την άφηναν όμως να εκμεταλλευθεί τον ορυκτό της πλούτο.
Χωρίς σχόλια και παρεμβάσεις δίνουμε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του κ. Φώσκολου:
«Yπάρχουν τρεις περιοχές κοντά στην Κρήτη, με τεράστια αποθέματα πετρελαίων και φυσικού αερίου. Η μια είναι νοτιοανατολικά της Κρήτης και αυτή είναι που ξέρουμε περισσότερο, με βάση τα νέα στοιχεία από τη Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Γεωλογική Υπηρεσία της Γαλλίας. Έχουμε επίσης μια άλλη, που είναι νοτίως της Κρήτης, κάτω από τη Μεσσαρά. Και υπάρχει επίσης ένα σημείο που είναι κοντά, προς τη Λιβύη. Είναι τρεις διαφορετικές περιοχές, οι οποίες έχουν αποθέματα.
Μπορώ να μιλήσω μόνο για το ένα απόθεμα με πιθανότητα 50% διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Το υπολογίζω μεταξύ ένα και τρία τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου. Και τονίζω φυσικό αέριο, διότι υπάρχει μια ευαισθησία από την κυβέρνηση όταν ακούει πετρέλαιο, που δημιουργεί εμπλοκές για το περιβάλλον.
Με το φυσικό αέριο δεν έχουμε αυτές τις επιπτώσεις. Το φυσικό αέριο είναι καθαρό, δεν πρόκειται να μολύνει και θα δείξω επίσης πόσο φυσικό αέριο χάνεται κάθε χρόνο επί 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την Κρήτη, νοτίως του νησιού. Τα 3 τρισεκατομμύρια αντιστοιχούν σε ισοδύναμο πετρέλαιο γύρω στα 19 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ισοδυναμούν δηλαδή με μια Αλάσκα.
Υπάρχει λοιπόν νοτιοανατολικά της Κρήτης μια... Αλάσκα, η οποία μπορεί να φέρει αναλογία 20%, στην Ελληνική Κυβέρνηση και 80% να πάρουν οι επιχειρήσεις που θα κάνουν την εκμετάλλευση. Θα αφήσει δηλαδή ένα κέρδος σε ευρώ της τάξης των 170 δισ. ευρώ".

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ξεκινώντας τη δική σας βιοκλιματική κατοικία

ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ

Όταν είναι δυνατή η επιλογή του οικοπέδου καλό είναι να επιλέγεται ένα οικόπεδο με θέα προς το νότο και κύριο άξονα κατά την φορά ανατολής-δύσης. Έτσι το κτήριο καλύπτεται από τους βορινούς ανέμους ενώ παράλληλα γίνεται δυνατή η εκμετάλλευση της θερμικής ηλιακής ενέργειας.

Σημαντική είναι η αποφυγή κάθε σκιασμού από την νότια πλευρά του οικοπέδου.

Επίσης για όσους θέλουν να είναι professional να αποφύγουν περιοχές με καλώδια υπερυψηλής τάσης, υποσταθμούς της ΔΕΗ και κεραίες ραδιοτηλεοπτικές και κινητής τηλεφωνίας, επίσης να επιλέξουν μια περιοχή με αρκετό πράσινο και αν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια εδαφολογική μελέτη και μια μελέτη ραδιοσυχνοτήτων και πλέγματος υπεδάφους.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΕΤΗΤΗ

Τι πιο σημαντικό από το να απευθυνθούμε στον κατάλληλο επιστήμονα που να μπορεί να μας καθοδηγήσει σωστά στην δημιουργία μιας λειτουργικής βιοκλιματικής κατοικίας. Πολλοί μελετητές τα τελευταία χρόνια έχουν εντάξει την ενεργειακή μελέτη στα πλαίσια της αρχιτεκτονικής μελέτης, όμως τις κατάλληλες μεθόδους και τα αποτελέσματα τους μπορεί να τα υποδείξει μόνο ένας βιοκλιματικός αρχιτέκτονας που ασχολείται κυρίως με το συγκεκριμένο αντικείμενο και έχει κάνει τις κατάλληλες σπουδές.

Εμείς εδώ στο buildings.gr διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία ώστε να δημιουργήσουμε τέτοια κτίρια, τόσο οικιστικά, όσο και επαγγελματικά ή βιομηχανικά εντός ή εκτός πόλεων. Η μελετητική ομάδα με την οποία το buildings.gr συνεργάζεται αποτελείται από αρχιτέκτονες καταρτισμένους στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, που μπορούν να προσφέρουν λύσεις για κτίρια που είναι αισθητικά άρτια, λειτουργικά και οικονομικά.

Χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση της αμοιβής μελέτης, γίνεται μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος και μετά την εφαρμογή του κτιριολογικού προγράμματος, γίνονται εξομοιώσεις ενεργειακής συμπεριφοράς με τη βοήθεια ψηφιακών τρισδιάστατων μοντέλων.

Επικοινωνήστε μαζί μας info@spitia.gr για να το κάνουμε μαζί.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

1. Τα περισσότερα ανοίγματα του κτιρίου καλό είναι να βρίσκονται προς την νότια πλευρά του κτιρίου. Ενώ η βορινή πλευρά αν δεν κολλάει σε κάποιο άλλο κτήριο καλό είναι να προστατεύεται από ψηλά δέντρα ή να τοποθετούμε από αυτήν την πλευρά κλειστούς χώρους στάθμευσης ή αποθήκες ώστε να αποφεύγεται η απευθείας επαφή με τους ψυχρούς βορινούς ανέμους. Η δυτική και ανατολική πλευρά του κτιρίου δέχονται ίσα ποσά ακτινοβολίας .
2. Τα δομικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν είναι υλικά αυξημένης θερμοχωριτοκότητας και πάντα σε συνδυασμό με καλή μόνωση του εξωτερικού κελύφους του κτηρίου.
3. Το γυαλί θεωρείται ότι είναι η ευκολότερη και η φτηνότερη μέθοδος απορρόφησης ενέργειας σε ένα κτήριο, αλλά προκειμένου να αποφύγουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο τις θερμικές απώλειες χρησιμοποιούμε πάντα διπλά τζάμια και προσέχουμε την στεγάνωση των αρμών των κουφωμάτων.
4. Βασική είναι η χρησιμοποίηση μονωτικών υλικών όχι μόνο στους εξωτερικούς τοίχους αλλά και στην πλάκα του δώματος καθώς και σε τυχόν κεραμιδοσκεπή. Η σωστή μόνωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε την μείωση των θερμικών απωλειών το χειμώνα και την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
5. Για να αποφύγουμε την υπερβολική ζέστη μέσα στο κτήριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φροντίζουμε τον κατάλληλο σκιασμό του με πέργκολες, σκίαστρα ή τοποθέτηση φυλλοβόλων δέντρων στην κατάλληλη θέση. Συστήματα κινητής ηλιοπροστασίας υπάρχουν στο εμπόριο και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή είναι αναγκαία.
6. Απαραίτητο είναι για το κτήριο να υπάρχει ένα σύστημα εναλλαγής αέρα κατά την διάρκεια της νύχτας τους θερινούς μήνες ώστε να πέφτει η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι και να φροντίζουμε να διατηρήσουμε μια σταθερή χαμηλή θερμοκρασία την υπόλοιπη μέρα.
7. Σημαντικό ρόλο σε ένα βιοκλιματικό κτίριο παίζει το χρώμα του. Τα σκούρα χρώματα εξωτερικά έχουν την τάση να απορροφούν ενέργεια την οποία μεταδίδουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο περιβάλλον και βοηθούν στην αποφυγή υπερθέρμανσης του κτιρίου.
8. Φυσικά, ένα βιοκλιματικό κτήριο δεν έχει να κάνει μόνο με πολύπλοκα συστήματα ψύξης / θερμανσης, αλλά και με μια γενικότερη εξοικονόμηση ενέργειας. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά βιολογικά δομικά υλικά , φυλικά προς το περιβάλλον τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή του κτηρίου, αλλά και υλικά που μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά την χρήση του από τους ιδιοκτήτες όπως συσκευές που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, παροχή ανακυκλώσιμου νερού στις τουαλέτες, καζανάκια διπλής ροής νερού, βρύσες χρονικά ελεγχόμενες.

Ένα βιοκλιματικό σπίτι δεν είναι απαραίτητο να έχει πολύπλοκα συστήματα αλλά ευαισθητοποιημένους ιδιοκτήτες. Ένας τέτοιος ιδιοκτήτης με σεβασμό προς το φυσικό μας περιβάλλον μπορεί να μετατρέψει εύκολα μια απλή μονοκατοικία σε ένα φυσικά ελεγχόμενο εσωτερικό περιβάλλον.

Παναγιώτα Καρούμπαλη, Αρχιτέκτων

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ

Περιβαλλοντικά Οφέλη

Σε μεγάλη κλίμακα, οι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας (παράγουν οξυγόνο, φιλτράρουν τη σκόνη), αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της  Επίδρασης της Αστικής Θερμικής Νησίδας (το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης σε σχέση με τα προάστια), και συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση του νερού και στην ισόρροπη αστική διαβίωση (βιότοπος για πουλιά, πεταλούδες, ενδημικά φυτά).

Οφέλη στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου

Οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θέρμο- ύγρο- ήχο– μόνωση. Σε ένα καλά μονωμένο κτίριο η χρήση του air-condition και του καλοριφέρ μειώνεται. Μια Πράσινη Στέγη επίσης προστατεύει τη μεμβράνη της ταράτσας από εξωτερικούς παράγοντες και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της.

Κοινωνικά Οφέλη

Οι πράσινες στέγες, αξιοποιώντας αχρησιμοποίητους χώρους (ταράτσες), παρέχουν μέρη για ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση και καινοτομία ωφελώντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις αστικές κοινωνίες

Αισθητικά Οφέλη

Οι πράσινες στέγες ομορφαίνουν κτίρια και γειτονιές. Οι απρόσωπες ταράτσες γίνονται έργα τέχνης και οι τσιμεντένιες πόλεις μετατρέπονται σε ζωντανό περιβάλλον.

Επενδυτικά Οφέλη

Το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου, τα μειωμένα έξοδα συντήρησης και μεγάλη η αισθητική αναβάθμιση των (προηγουμένως) μη χρησιμοποιούμενων χώρων, αποτελούν απτά πλεονεκτήματα που ανεβάζουν την αξία κτιρίων ή και ολόκληρων συνοικιών.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ANTONI GAUDI





Ο Antonio Gaudi αποτέλεσε ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό ταλέντο που δεν είναι εύκολο να συγκριθεί με άλλους αρχιτέκτονες της εποχής του καθώς, ο ίδιος θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δική του ξεχωριστή σχολή. Μάλιστα, δεν ήταν μόνο το έργο του τόσο ιδιαίτερο αλλά σε μεγάλο βαθμό ο Gaudi είχε την τύχη να χαίρει μεγάλης εμπιστοσύνης και από τους πελάτες του, οι οποίοι τον υποστήριζαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Από πολύ νωρίς στην καριέρα του, είχε τραβήξει την προσοχή με τα δημιουργήματά του παρόλο που απέφευγε την δημοσιότητα.
Ο ίδιος θα μπορούσε να καταταχθεί στο καταλανικό ρεύμα του Μοντερνισμού που ξεκίνησε από τα τέλη του 19ου αιώνα και εξελίχθηκε στο διεθνές ρεύμα του Art Nouveau. Η ισχυρή του προσωπικότητα προσέλκυε πάντα και άλλους ιδιαίτερα χρήσιμους καλλιτέχνες και επιστήμονες όπως μηχανικούς, γλύπτες και μεταλλουργούς οι οποίοι ήταν απαραίτητοι για να αλοκληρώσει τις αρχιτεκτονικές του δημιουργίες, κάτι που μπορεί να δει κανείς και στα έργα του.
Ο Antonio Gaudi γεννήθηκε στο Reus το 1852 και παρακολούθησε το σχολείο εκεί και στην Tarragona. Εγκατέλειψε την Βαρκελώνη το 1869 για να παρακολουθήσει προπαρασκευαστικά μαθήματα για το πανεπιστήμιο και το 1873 έγινε δεκτός στην New School of Architecture, ενώ το 1878 άνοιξε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. Το πρώτο του έργο το κέρδισε σε έναν διαγωνισμό για φανοστάτες για την Plaza Real της Βαρκελώνης, ενώ στις πρώτες του εργασίες συμπεριλαμβάνονται παραγγελίες επίπλων, τέμπλα και μια βιτρίνα για γάντια για την εταιρεία Comella που παρουσιάστηκε στην Έκθεση του Παρισιού το 1878. Την ίδια περίοδο μάλιστα κατασκέυασε και το Casa Vicens (1883-1885) όπου και χρησιμοποίησε πολύχρωμο πλακάκι στο εξωτερικό και στην αίθουσα καπνίσματος, ενώ ακόμα μία από τις πρώτες δουλειά του είναι και η βίλα El Capricio στο θέρετρο της Comillas.
Ένας από τους πολύ πιστούς πελάτες και φίλους του Gaudi υπήρξε και ο Eusebio Guell για τον οποίο ο Gaudi δημιούργησε πολλά έργα. Για την ανάπτυξη των κατοικιών κοντά στην Βαρκελώνη ο Gaudi σχεδίασε το διάσημο πάρκο του (1900-1914) σε κεκλιμένο επίπεδο. Το Park Guell εκτείνεται σε ένα εμπορικό κέντρο και υποστηρίζεται από κεκλιμένους κίονες για να αντικατοπτρίζεται η μεταφορά των φορτίων από την πλατεία. Η χρήση έγχρωμου κεραμιδιού είναι εκείνο που ξεχωρίζει στο κυματιστό παγκάκι στην άκρη της πλατείας. Ο σχεδιασμός του οφείλεται στον στενό συνεργάτη του Gaudi, Jisep Maria Jujol I Gilber και θεωρείται πολύ σημαντική αρχιτεκτονική πρωτοτυπία. Δυστυχώς, το πάρκο έμεινες ημιτελές καθώς απέτυχε να προσελκύσει επενδυτές ιδιαίτερα εξ’ αιτίας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το σπίτι ωστόσο του Guell επεκτάθηκε και ανακατασκευάστηκε σε σημαντικό βαθμό από τον Gaudi κατά την περίοδο 1885-1890. Οι προσόψεις έχουν σχεδιαστεί με πιο σοβαρό ύφος από εκείνο που συνήθιζε να υιοθετεί στα έργα του εκτός από το εκτεταμένο σφυρήλατο έργο που υπάρχει, τα πολύχρωμα μοτίβα της στέγης και το κύριο εσωτερικό θέμα. Μάλιστα, σχέδια των τμημάτων του ανακτόρου εμφανίστηκαν στο Παρίσι το 1910.
Ένα άλλο έργο για τον Guell αποτέλεσε και η εργατική συνοικία γύρω από το εργοστάσιό του στην Santa Coloma de Cervello. Ο Gaudi έκανε κάποια σχέδια για τη δημιουργία μιας μικρής εκκλησίας στην περιοχή αρχικά, ενώ δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο έργο μέχρι το 1908 όπου και πήρε πολύ πιο θερμά το όλο εγχείρημα. Ο σχεδιασμός είναι στενά συνδεδεμένος με άλλα γνωστά θρησκευτικά έργα του όπως η πασίγνωστη Sagrada Familia στη Βαρκελώνη.Το Colonia Guell Chapel είναι ιδιαίτερο στην κατασκευή του, με κεκλιμένα τούβλα και αιχμηρές πέτρες που υποστηρίζουν το δάπεδο από πλακάκια του θησαυροφυλακίου το οποίο είναι και το μοναδικό ολοκληρωμένο κομμάτι της εκκλησίας.
Το Casa Mila αποτελεί ένα επιπλέον οικοδόμημα από τα τελευταία του Gaudi που ανηκουν στο είδος αυτό. Από τη μια πλευρά η πρόσοψη του κτιρίου είναι καμπυλόγραμμη και βασίζεται σε βασικά μοτίβα. Η βαριά πρόσοψη είναι συνδεδεμένη με τους πίσω ορόφους, ενώ τα πιο επιτυχημένα σχεδιαστικά τμήματα θεωρούνται οι θολωτές οροφές, οι καμινάδες και τα υπέροχα κάγκελα στα μπαλκόνια σχεδιασμένα από τον Jujol. Αυτό το έργο του μάλιστα προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ο Gaudi αναγκάστηκε να υπεράσπιστεί τη δουλειά του αρκετές φορές.
Η γνωστή εκκλησία Sagrada Familia στην Βαρκελώνη είναι αφιερωμένη στην Ιερή Οικογένεια. Το 1883, ο Gaudi κλήθηκε να αντικαταστήσει τον αρχικό αρχιτέκτονα Francisco del Villar, ο οποίος παραιτήθηκε. Σε ηλικία 31 ετών ο Gaudi ανέλαβε αυτό που επρόκειτο να γίνει το έργο μιας ζωής. Κατά τη διάρκεια των χρόνων όπου ο Gaudi εργαζόταν για την κρύπτη, είχε διατυπώσει ιδέες που αποτυπώνονται στην εκκλησία. Η ανατολική πτέρυγα επιλέχτηκε για την παρουσίαση της Γεννήσεως, ενώ εργασίες ξεκίνησαν για την αψίδα, το κάτω τμήμα των πύργων και τις πόρτες της εισόδου. To 1901, ξεκίνησαν οι εργασίες για το πάνω μέρος των πύργων, όπου και μπορεί να διακρίνει κανείς την είσοδο από την παραδοσιακή τέχνη στην επιρροή του μοντέρνου.
Πηγή:www.capital.gr

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΡΑΔΟΝΙΟ - Άρθρο του Κ.Σ. Τσίπηρα



Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό. Στη χώρα μας πολύ πρόσφατα άρχισε ν' απασχολεί εντονότερα τους ειδικούς.


Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ είναι υποχρεωτική η μέτρηση του ραδονίου, πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας! Η Τσεχία διαθέτει ένα κρατικό δίκτυο 300.000 μετρητών ραδονίου!
50.000 άτομα περίπου πεθαίνουν κάθε χρόνο στον πλανήτη μας από καρκίνο εξαιτίας του ραδονίου! Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου 12 σημεία του Ελληνικού χώρου ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας και 25 τα όρια κινδύνου!!
Όμως δυστυχώς στη χώρα μας κανένα μέτρο δεν παίρνεται στον χώρο της οικοδομής.
Τελευταία, γίνεται ολοένα και πιο συχνά αναφορά για το δηλητηριώδες αέριο ραδόνιο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες σε χώρες όπως η Σουηδία, οι ΗΠΑ και άλλες όπου ήδη έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις και έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες στον τομέα αντιμετώπισής του.
Στη χώρα μας, πολύ πρόσφατα, άρχισε να μας απασχολεί. Από την πλευρά του Ελληνικού κράτους ελάχιστα έχουν γίνει, τόσο για τον εντοπισμό των περιοχών με πρόβλημα, όσο και προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισής του και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι όλη η προσπάθεια να ξεκινήσει από σχεδόν μηδενική βάση, πριν να είναι πολύ αργά.


α) Τι είναι το ραδόνιο;


Όλοι οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή εκτίθενται στην περιβαλλοντική ακτινοβολία. Η περιβαλλοντική ακτινοβολία είναι η δόση της ακτινοβολίας την οποία ο καθένας μας λαμβάνει στην κανονική ημερήσια ζωή. Οι πηγές της φυσικής ακτινοβολίας περιλαμβάνουν χερσαίες πηγές (ακτινοβολία που προέρχεται από τη διάσπαση φυσικών υπαρχόντων ραδιοϊσοτόπων στα πετρώματα και στο έδαφος), την κοσμική ακτινοβολία, ιατρικές πηγές (ακτίνες Χ) προϊόντα πυρηνικών δοκιμών ή δυστυχημάτων σε σταθμούς παραγωγής ατομικής ενέργειας και σε άλλες ατμοσφαιρικές πηγές. Η αντιπροσωπευτική μέση ετήσια δόση περιβαλλοντικής ακτινοβολίας που λαμβάνει κάθε άτομο κατ' έτος είναι 106 mrem και δεν περιλαμβάνεται σε αυτή το ραδόνιο).

Σήμερα, είναι ευρέως αποδεκτό το γεγονός ότι η έκθεση του ανθρώπου σε υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικής ακτινοβολίας έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία του, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς ένα όριο ασφάλειας. Στην περιβαλλοντική ακτινοβολία συμπεριλαμβάνεται και αυτή του στοιχείου ραδονίου. Το ραδόνιο 222 είναι ένα ραδιενεργό ευγενές αέριο που απελευθερώνει κατά τη διαδικασία της φυσικής διάσπασής των στοιχείων φθόριο και ουράνιο, τα οποία είναι συνήθη και φυσικώς υπάρχοντα στοιχεία σε ποικίλες ποσότητες στα πετρώματα και στο έδαφος.

Άοσμο, αθέατο και χωρίς γεύση, καθώς είναι το ραδόνιο, δεν μπορεί να ανιχνευθεί από τις ανθρώπινες αισθήσεις.
Το ραδόνιο 222 διασπάται σε ραδιενεργά στοιχεία, δύο από τα οποία πολώνιο 218 και πολώνιο 214, εκπέμπουν σωματίδια άλφα, τα οποία είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στο να βλάπτουν τους ιστούς των πνευμόνων. Αυτά τα εκπεμπόμενα σωματίδια άλφα, παράγωγα της διάσπασης του ραδονίου, ενέχονται για την πρόκληση του καρκίνου των πνευμόνων στους ανθρώπους.

β) Το ραδόνιο στο χώρο του κτηρίου.

Στον εξωτερικό αέρα, όπου αυτό αραιώνεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις, το ραδόνιο αποτελεί σημαντικά μικρότερο κίνδυνο απ' ότι στον εσωτερικό αέρα. Στο περιβάλλον του αέρα των εσωτερικών χώρων, οπωσδήποτε, τα ραδόνιο συσσωρεύεται σε σημαντικά επίπεδα. Το μέγεθος της συγκέντρωσής του σε αυτούς τους χώρους πρωταρχικά από την κατασκευή των κτισμάτων και από την ποσότητα του ραδονίου στο υποκείμενο έδαφος. Το ραδόνιο παράγεται στο έδαφος που προήλθε από τη αποσάθρωση - διάβρωση ουρανιούχων πετρωμάτων. Σαν εδαφικό αέριο, το ραδόνιο διαχέεται φυσικά δια μέσου ρωγμών και ανοιγμάτων στα διαπερατά εδάφη. Μόλις αυτό εισέλθει στην ατμόσφαιρα αραιώνεται και διασκορπίζεται. Η συγκέντρωσή του στον ατμοσφαιρικό είναι για το λόγο αυτό αρκετά χαμηλή.
Η σύνθεση του εδάφους κάτω και γύρω από ένα σπίτι επηρεάζει τα επίπεδα του ραδονίου και την ευκολία με την οποία μεταναστεύει προς το εσωτερικό του σπιτιού. Κανονικές διαφορές της πίεσης του αέρα μεταξύ του σπιτιού και του εδάφους μπορούν να δημιουργήσουν μια ανεπαίσθητη ρωγμή στο σπίτι, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να έλξει αέριο ραδονίου από το έδαφος μέσα στο κτήριο. Η είσοδος του ραδονίου μέσα στο σπίτι από το έδαφος μπορεί να γίνει μέσω ρωγμών στα δάπεδα και στα στοιχεία από σκυρόδεμα, μέσω των σωλήνων αποχέτευσης των δαπέδων (floor drains) μέσω αντλιών φρεατίων αποστράγγισης, μέσω των κατασκευαστικών αρμών και μικροσκοπικών ρωγμών ή πόρων στους τοίχους. Τα επίπεδα του ραδονίου είναι γενικά υψηλότερα στις βάσεις των σπιτιών και στα δωμάτια των ισογείων, τα οποία είναι σε επαφή με το έδαφος.
Επειδή το ραδόνιο είναι πολύ βαρύ (είναι το πιο πυκνό γνωστό αέριο) τείνει να συγκεντρώνεται στις βάσεις των κτηρίων. Από τη στιγμή της εισόδου του στο κτήριο το ραδόνιο διασπάται ραδιενεργώς. Μερικά από τα θυγατρικά του προϊόντα είναι επίσης ραδιενεργά και εκλύουν ακτινοβολία καθώς αυτά διασπώνται. Μερικά από αυτά προσκολλώνται επίσης σε σωματίδια σκόνης και έτσι συγκεντρώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα των κτηρίων.
Το πραγματικό πρόβλημα δημιουργείται όταν ο αέρας μολυσμένος με ραδόνιο ή κάποιο από τα θυγατρικά του προϊόντα εισπνέεται. Η ραδιενεργός διάσπαση του ραδονίου εκλύει άλφα σωματίδια, τα οποία είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για τους βιολογικούς ιστούς. Άμεσες δόσεις ακτινοβολίας άλφα στο εσωτερικό των πνευμόνων θεωρείται ότι προκαλούν περισσότερους θανάτους από καρκίνο των πνευμόνων από ότι οποιαδήποτε άλλη αιτία, με εξαίρεση το κάπνισμα. Παράγοντες όπως ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξαερισμός του σπιτιού επηρεάζουν τις διόδους και τις πηγές οι οποίες μπορούν να "έλξουν" το ραδόνιο στο εσωτερικό των σπιτιών.
Οι στρατηγικές ελέγχου του ραδονίου εμπεριέχουν τη μεταβολή των εξής τριών παραγόντων:

Του μεγέθους και της διεύθυνσης των διαφορών στην πίεση ανάμεσα στους εσωτερικούς χώρους.

Το ρυθμό λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού.

Την ποσότητα του εξωτερικού αέρα που εισέρχεται στο σπίτι.


Κατ' αρχήν βέβαια είναι απαραίτητα:

Ο έλεγχος του σπιτιού για την ύπαρξη ραδονίου. Αυτό είναι εύκολο και αρκετά φτηνό.

Η επισκευή του σπιτιού, εάν το επίπεδο ραδονίου σε αυτό είναι πάνω από 4 picocuries ανά λίτρο (> 4pCi/L)

Η μείωση των επιπέδων ραδονίου που είναι μικρότερα των < 4pCi/L επειδή και αυτά εμπεριέχουν κάποιο κίνδυνο.

Το ραδόνιο θεωρείται υπεύθυνο για χιλιάδες θανάτους από καρκίνο ετησίως στις ΗΠΑ. Έτσι, η ΕΡΑ συμβουλεύει να ελεγχθούν όλα τα σπίτια κάτω από τον τρίτο όροφο για ραδόνιο. Κατά την αγορά ή πώληση ενός σπιτιού είναι απολύτως αναγκαίο να προηγείται το τεστ ραδονίου από έναν εκπαιδευμένο, εξειδικευμένο και εξουσιοδοτημένο από την πολιτεία εργολήπτη ο οποίος και θα το πραγματοποιήσει.

Μέθοδοι για την μείωση του ραδονίου στα σπίτια.

Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για να μειωθεί ή να περιοριστεί ο κίνδυνος από το ραδόνιο στα σπίτια επικεντρώνεται στις εξής κύριες στρατηγικές:

1. Τα σημεία εισόδου του ραδονίου στα σπίτια πρέπει να εντοπιστούν και να σφραγιστούν.
2. Ο αερισμός του σπιτιού μπορεί να βελτιωθεί με τη διατήρηση περισσότερων ανοιχτών παραθύρων ή τη λειτουργία ανεμιστήρων.
3. Κατασκευαστικές μέθοδοι που επιτρέπουν την εγκατάσταση ενός συστήματος αερισμού. Πιθανώς η πιο απλή μέθοδος μείωσης του ραδονίου είναι η αύξηση του αερισμού του σπιτιού, (μερικές φορές αυτό επαρκεί για να λύσουμε το πρόβλημα).
4. Επιλογή μη ραδιενεργών κατασκευαστικών υλικών.
5. Η μόνωση των ρωγμών στα κτήρια μπορεί επίσης να μειώσει την είσοδο ραδονίου ιδιαίτερα όταν γίνει σε ειδικά σημεία όπου το ραδόνιο εισέρχεται στο σπίτι.

Μια ποικιλία από κατασκευαστικές λύσεις είναι διαθέσιμες στους ιδιοκτήτες σπιτιών και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συστήματα αερισμού στα θεμέλια του σπιτιού.

Τα καινούργια σπίτια μπορούν να χτιστούν με χαρακτηριστικά που εμποδίζουν την είσοδο ραδονίου και επιτρέπουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ραδονίου, τα οποία θα μπορούσαν να εμφανισθούν στο μέλλον.

Αυτά κοστίζουν ελάχιστα εάν τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού παρά σε ένα ήδη υπάρχον σπίτι. Αυτές οι επεμβάσεις διατηρούν τις τιμές του ραδονίου σε επίπεδα χαμηλότερα των 2pCi/L .Το κόστος των επισκευών για την μείωση του ραδονίου εξαρτάται από τον τρόπο κατασκευής του σπιτιού και από άλλους παράγοντες.

Κατασκευαστικοί τρόποι αποφυγής του ραδονίου στο χώρο της κατασκευής

Ουσιαστικά υπάρχουν δύο τρόποι αποφυγής του ραδονίου στο χώρο της οικοδομής.
Η αεριζόμενη θεμελίωση και


Η χρήση ειδικών στεγανοποιητικών μεμβρανών.

Α) Η αεριζόμενη θεμελίωση

Αυτή συνίσταται στη δημιουργία, ουσιαστικά, ενός δεύτερου δαπέδου πάνω από το δάπεδο του υπογείου (με ενδιάμεσο κενό) ή στην τοποθέτηση ειδικών πλαστικών τεμαχίων, τύπου igloo, που βοηθούν στην συγκέντρωση των ρύπων και τα οδηγούν εκτός οικοδομής (αεριζόμενα δάπεδα).
Ακόμη, οικονομική λύση, είναι και η δημιουργία ενός δικτύου φρεατίων που συνδέονται μεταξύ τους με πλαστικούς σωλήνες και οδηγούν επίσης με σωλήνα το ραδόνιο εκτός οικοδομής.
Τα φρεάτια αυτά τοποθετούνται μετά το μπάλωμα των πεδίλων και ακολουθεί η τοποθέτηση δομικού πλέγματος και η σκυροδέτηση του δαπέδου. Δηλαδή τα φρεάτια αυτά αλλά και οι αγωγοί θάβονται στο δάπεδο από το οποίο δεν εξέχει παρά μόνο ο αγωγός που οδηγεί το ραδόνιο εκτός κτηρίου! (Φθηνή λύση είναι η τοποθέτηση έτοιμων φρεατίων δαπέδων και υπάρχουν πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα).

Β) Η χρήση ειδικών στεγανοποιητικών μεμβρανών

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα ειδικευμένα προϊόντα, ενώ στην Ευρώπη, ενεργοποιούνται τουλάχιστον 10 εταιρείες παραγωγής ειδικών στεγανοποιητικών μεμβρανών. Ευτυχώς, που μόλις τον τελευταίο καιρό, η γνωστή εταιρεία RENOVAT εισήγαγε στην Ελλάδα την αυτοκόλλητη μεμβράνη Ceresit BT-21 της γερμανικής εταιρείας CERESIT που δημιουργεί ένα φράγμα ραδονίου από το έδαφος.

Η μεμβράνη αυτή κολλά χωρίς φλόγιστρο και δεν απαιτεί επεξεργασία στις ραφές και κόβεται με απλό ξυράφι χαρτιού.

Προσωπικά την έχω χρησιμοποιήσει σε αρκετές οικοδομές και οι μετρήσεις που πραγματοποίηση, με το επιστημονικό όργανο RADION ALERT, έδειξαν ότι πράγματι υπάρχει μεγάλη μείωση του εισερχόμενου ραδονίου.



Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ Ν. ΤΟΜΠΑΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αγαπητέ κ. Τομπάζη προκειμένου να ενημερώσουμε, με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες μας για τον Βιοκλιματικό Ενεργειακό Σχεδιασμό θα θέλαμε να μας απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις, που νομίζω ότι ενδιαφέρουν πολλούς που θα ήθελαν να έχουν μια πιο κοντινή σχέση με αυτό που εσείς σαν πρωτοπόρος εδώ και χρόνια έχετε ξεκινήσει.
1) Πώς βλέπετε την εφαρμογή του βιοκλιματικού ενεργειακού σχεδιασμού στην Ελλάδα, σε μια χώρα που έχει πολλές παραδοσιακές τεχνικές και τεχνοτροπίες;
Στην Ελλάδα όπως άλλωστε και παντού, υπάρχουν πολλές δυνατότητες εφαρμογής Βιοκλιματικού σχεδιασμού, που συχνά δεν αντιβαίνουν τις παραδοσιακές τεχνικές και τεχνοτροπίες δόμησης.
Οι βαριές συμβατικές κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα και τούβλα προσφέρουν στην οικοδομή αυξημένη μάζα με υψηλό συντελεστή θερμοχωρητικότητας.
Το ήπιο κλίμα χωρίς ακρότητες, αλλά με ταυτόχρονα μεγάλο εύρος κλιματικών διαφορών από βόρεια έως νότια, δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής τεχνικών βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Στη χώρα μας δεν έχει γίνει ακόμη έξη η υπερβολική χρήση ενέργειας, όπως αλλού ώστε να είναι πιο δύσκολη η προσαρμογή.
2) Είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός προνόμιο μιας “ελίτ” ή μπορεί να γίνει εφαρμογή του σε οποιαδήποτε κατασκευή;
Η μέχρι σήμερα εμπειρία σε μεγάλο αριθμό κτιρίων και κτιριακών μονάδων μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε κτίριο και δεν στοιχίζει αναγκαστικά παραπάνω.
Και αν ακόμη υπάρχει κάποια αύξηση του κόστους κατασκευής, αυτή δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού κόστους. Για παράδειγμα, αυτή η αύξηση μπορεί να οφείλεται λόγω αυξημένων μονώσεων, ή της τοποθέτησης ανεμιστήρων οροφής ή και άλλων σχετικών στοιχείων. Αποσβένεται όμως με την περιορισμένη χρήση συμβατικής θέρμανσης μειωμένη αρχική εγκατάσταση και χρήση κλιματιστικών μονάδων.
Μελετήθηκαν συγκροτήματα, κυρίως κατοικιών, που το κόστος ήταν σημαντική παράμετρος και εφαρμόσθηκαν τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Για παράδειγμα “συγκρότημα κατοικιών στην Καλαμάτα”, ξενοδοχειακά συγκροτήματα στη Κρήτη και Ρόδο κ.λ.π
3) Τι πρέπει να γνωρίζει ο ιδιώτης προκειμένου να επιλέξει τη λύση του βιοκλιματικού σχεδιασμού;
Θα πρέπει να είναι συνειδητά ευαίσθητος στα θέματα οικολογίας και να γνωρίζει ότι μπορεί να έχει:
πιο ευχάριστο περιβάλλον
εξοικονόμηση μέχρι και 50% ενέργειας και κόστους
να κατανοήσει ότι με πιο απλά μέσα μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς “στερήσεις”.
4) Η εξοικονόμηση ενέργειας που παρέχεται από το βιοκλιματικό σχεδιασμό σε πόσο χρονικό διάστημα αποσβένει το αρχικό κόστος;
Το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι από μερικά χρόνια αν το κόστος της κατασκευής δεν έχει επιβαρυνθεί μέχρι και πολύ μεγάλο.
Οπότε μια τεχνοοικονομική μελέτη που συνήθως πρέπει να ακολουθεί την βιοκλιματική πρόταση μπορεί να αποδείξει τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης πρότασης για ένα κτίριο.
Πάντα παίζει ρόλο η αιτία κατασκευής μιας εφαρμογής. Για παράδειγμα αν πρόκειται για πιλοτική κατασκευή ή για πλατιά εφαρμοσμένη τεχνική σε πολλά κτίρια. Οπότε και ο χρόνος απόσβεσης είναι σχετικός.
5) Σε τι επίπεδο οι σημερινοί Έλληνες αρχιτέκτονες είναι γνώστες του βιοκλιματικού σχεδιασμού; Υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης στα πλαίσια των σχολών; Τι γίνεται σήμερα;
Από τη δεκαετία του ’80 που άρχισε στον Ελληνικό χώρο να υπάρχει το πρώτο ενδιαφέρον από τους τότε αρχιτέκτονες, σήμερα όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για την εφαρμογή βιοκλιματικών αρχών στην μελέτη κτιρίων.
Αυτό οφείλεται :
στα μαθήματα που περιλαμβάνονται στις βασικές σπουδές στα Πανεπιστήμια της χώρας,
στον αυξημένο αριθμό σπουδαστών που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα αυτό,
στη γενικότερη ευαισθητοποίηση για το βιοκλιματικό σχεδιασμό βλέποντας και μαθαίνοντας τα θετικά αποτελέσματα από τα ήδη κατασκευασμένα υπάρχοντα βιοκλιματικά κτίρια τόσο στον Ελληνικό όσο και διεθνή χώρο.
6) Ποιες είναι οι απόψεις και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για τη κατασκευή τέτοιων κτιρίων που θα μπορούσαν να αναφερθούν;
Ναι, υπάρχουν διάφορα προγράμματα της Κοινότητας που θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς. Πάντως δεν είναι πανάκεια. Πολλοί πιστεύουν ότι θα λύσουν όλα τους τα προβλήματα και ότι θα πλουτίσουν κάνοντας ένα βιοκλιματικό κτίριο υποστηριζόμενο από κάποιο πρόγραμμα της Κοινότητας. Τούτο φυσικά δεν είναι αληθές.
7) Μπορεί ένα παλιάς - συμβατικής κατασκευής κτίριο να δεχθεί επεμβάσεις και να αποκτήσει τις ιδιότητες του ενεργειακού σχεδιασμού;
Και βέβαια μπορεί. Αλλά αυτό συσχετίζεται άμεσα με την χρήση του κτιρίου, την τοποθεσία του, το διατεθειμένο κεφάλαιο και τους τυχόν περιορισμούς αν π.χ. το κτίριο είναι διατηρητέο με περιορισμούς στις επιτρεπόμενες επεμβάσεις κ.λ.π. Πάντως υπάρχουν και μελέτες και εφαρμοσμένα παραδείγματα τόσο για κτίρια κατοικιών, πολυκατοικιών και γραφείων.





Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεκινώντας από τα πρώτα ήδη χρόνια της δεκαετίας του 70, με την περίφημη έκθεση "Τα όρια της ανάπτυξης" που δημοσιεύθηκε από το Κλαμπ της Ρώμης, η διεθνής επιστημονική κοινότητα είχε προγραμματίσει το ασυμβίβαστο των τάσεων για ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας με τις περιορισμένες δυνατότητες των φυσικών πηγών που υπάρχουν στη Γη.
Επρόκειτο τότε, για ένα πρώτο σήμα κινδύνου μιας οικολογικής συνείδησης που αντιδρούσε στη χωρίς διάκριση εκθετική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των δραστηριοτήτων του χωροταξικού μετασχηματισμού που χαρακτήριζε τις δεκαετίες του 50 και του 60.
Η μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης από την εξάπλωση της ανθρωποκεντρικής μεταμόρφωσης του πλανήτη, έχοντας υπόψη ότι η Γη αποτελεί ένα κλειστό σύστημα, έγινε έτσι το αναγνωριστικό σύνθημα του ποικιλόχρωμου οικολογικού "γαλαξία", ο οποίος όχι τυχαία, έχει στρέψει μεγάλο μέρος της προσοχής του στις επιδράσεις που προέρχονται από τον τομέα αυτόν
Αυτός, πράγματι, μαζί με τις πιο φανερές αλλοιώσεις του φυσικού περιβάλλοντος που πάντα συνδέονται με οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα και είναι σχετικές με τις αλλαγές στον τόπο της εγκατάστασης, προκαλεί επίσης και άλλες συνέπειες, πριν και μετά την εκτέλεση του έργου, που είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, όπως είναι η κατανάλωση πρώτων υλών και ενέργειας (αναγκαίας για τις διάφορες κατεργασίες) και η παραγωγή στερεών απορριμάτων (που παράγονται από τις ίδιες κατεργασίες).

Μια σειρά λοιπόν από ζητήματα κάθε μορφής που αφορούν την κατασκευή η οποία, από την πετρελαϊκή κρίση του 1973, ακολουθεί ένα ρεύμα από έρευνες στον χώρο της τεχνικής φυσικής, που έχουν σκοπό να ετοιμάσουν μοντέλα μικροκλιματικού ελέγχου των εσωτερικών χώρων των κτιρίων ώστε να είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσουν τις ποσότητες ενέργειας οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη συνθηκών άνεσης.

Υπάρχει έτσι μια εμπλοκή του θέματος της κατοικίας στη συζήτηση για τη σπατάλη των ενεργειακών πηγών και μια τακτοποίηση στη συνέχεια των επιστημονικών εννοιών που αφορούν τη βιοκλιματική σφαίρα.

Τώρα λοιπόν αρχίζουμε να μιλάμε για κόστος life - cycle, για το κόστος διαχείρισης και τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής των έργων, εισάγοντας μια χρονική διάσταση στις οικονομικές εκτιμήσεις των επεμβάσεων που μέχρι τώρα προορίζονταν σταθερά στη φάση του προγραμματισμού των εργασιών και του εργοτάξιου.

Σήμερα, που η τιμή της αγοράς πετρελαίου βρίσκεται υπό έλεγχο και η προμήθειά του δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, το σύνολο των σκέψεων και των μελετών, των σχετικών με την επιλεκτική-συντηρητική αρχιτεκτονική, κατάλληλα ενημερωμένο, διατηρεί αναλλοίωτη την ισχύ του σε σχέση με τις περιβαλλοντικές ανάγκες.

Πρώτα απ' όλα το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο προέρχεται από τις υψηλές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που οφείλονται ακριβώς στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα.

Αλλά, για να προσδιορίσουμε τις συνθήκες άνεσης ενός πιθανού χρήση μιας οποιασδήποτε μονάδας κατοικίας, οι παράμετροι της περιβαλλοντικής φυσικής είναι μόνον ένα μέρος των παραγόντων που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής η επίδραση της ενόχλησης, ακόμα και όταν δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, που προκαλούν στους χρήστες των κατασκευαζόμενων χώρων ορισμένα από τα λεγόμενα προηγμένα υλικά και προϊόντα (κόλλες, ρητίνες, βερνίκια, μονωτικά υλικά ...) των οποίων γίνεται ευρεία χρήση στις σημερινές οικοδομές κάτω από την πίεση της επιτακτικής ανάγκης να σμικρυνθούν οι χρόνοι τοποθέτησης και το ανάλογο εργατικό κόστος.

Η εξάπλωση του γνωστού sick building syndrome (σύνδρομο των άρρωστων κτηρίων) και η διαπίστωση της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στην παρουσία υλικών πιθανώς βλαβερών για την υγεία του ανθρώπου στους χώρους κατοικίας και στην εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων στους εργαζομένους, (αναφέρουμε την περίπτωση του αμιάντου για τον οποίο διαπιστώθηκε πλήρως ότι είναι καρκινογόνος), είναι το καμπανάκι του κινδύνου για μια κατασκευαστική τεχνολογία η οποία έσκυψε περισσότερο στα ζητήματα της παραγωγής, ξεχνώντας τον τελικό σκοπό των εργασιών της, την ανθρώπινη άνεση.

Για την επαναφορά αυτού του στόχου, αρχικά στη Γερμανία και στη συνέχεια σιγά - σιγά στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, ενισχύεται και παγιώνεται μια "βιοοικολογική" προσέγγιση στην οικοδομική, που έχει σκοπό να καταγγέλει τις στρεβλώσεις μιας μελέτης εξαιρετικά στραμμένης προς την κοινωνία της κατανάλωσης και του εύκολου κέρδους, market - oriented και να προτείνει εναλλακτικές οδούς και γι αυτές της "ανανέωσης για την ανανέωση".

Από την ανάγκη να δοθεί μια συνθετική απάντηση (αναγκαστικά διεπιστημονική) στα διάφορα προβλήματα που περιληπτικά παρουσιάστηκαν, γεννήθηκε η βιο-οικοδομική, ακριβώς σαν πεδίο σύγκρισης και πειραματισμού από τεχνικούς, μελετητές και τον κόσμο της παραγωγής, οι οποίοι ενεργοποιούνται στους διάφορους τομείς, ερευνώντας για μια καλύτερη ποιότητα στην κατασκευή.


Οι αρχικές αιτίες ενός μεγάλου μέρους των παθολογικών φαινομένων (αλλεργικές εκδηλώσεις, πονοκέφαλοι, δυσχέρεια συγκέντρωσης, εκνευρισμός κ.λ.π.) που προσβάλλουν τους χρήστες του σύγχρονου κτηρίου, υπάρχουν πράγματι στα ίδια τα υλικά κατασκευής, είτε λόγω της εσωτερικής τους σύνθεσης είτε λόγω των διαδικασιών παραγωγής τους είτε λόγω της τελικής επεξεργασίας (φινιρίσματα) στην οποία υποβάλλονται.


Μια μελέτη συνειδητά βιοοικολογική πρέπει λοιπόν να ξεκινά εξετάζοντας κατά προτεραιότητα θέματα σχετικά με τη "φυσικότητα" της κατασκευής, τόσο στην περίπτωση ενός νέου κτηρίου όσο και σε εκείνη μιας ανακατασκευής.


Στην τελευταία περίπτωση πρέπει στην πρώτη θέση να βάλουμε την εργασία αναγνώρισης της υλικής σύστασης του έργου στο οποίο πρόκειται να γίνει η επέμβαση, ώστε να προβλεφθεί η αντικατάσταση των στοιχείων εκείνων που είναι ενδεχομένως επιβλαβή για την υγεία των ενοίκων (και είναι άφθονα τα κτίσματα των δεκαετιών του 60 και του 70 με προϊόντα αβλαβή και αν είναι δυνατόν υγιεινά.


Αναγράφουμε λοιπόν στη συνέχεια έναν κατάλογο από δέκα προϊόντα που οι ειδικοί θεωρούν σαν εγγυημένα "πράσινα":


Ωστενιτικός χάλυβας: Ο κανονικός δομικός χάλυβας, προκαλεί μια μεταβολή του γήινου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί μετακινώντας μια μαγνητική πυξίδα κατά μήκος μιας ράβδου του σιδηροπλισμού. Χωρίς να υπερβάλλουμε τονίζοντας τις πιθανές επιδράσεις αυτής της μεταβολής στον ανθρώπινο οργανισμό (κάτι που είναι πραγματικά δύσκολο να εκτιμηθεί), παραμένει το γεγονός ότι πολλές κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα γερνούν πρόωρα λόγω της διαδικασίας της ενανθράκωσης και της επακόλουθης οξείδωσης των εκτεθειμένων ράβδων του σιδηροπλισμού.


Ο ωστενιτικός χάλυβας, λόγω της χαρακτηριστικής του σύνθεσης, είναι αμαγνητικός και ανοξείδωτος, περιορίζοντας έτσι τα προβλήματα που μόλις αναφέραμε. Μοναδικό μειονέκτημα το υψηλό του κόστους.


Ωμή άργιλος: Η ωμή άργιλος κατάλληλα σχηματισμένη με τη μορφή ωμοπλίνθων ή χυτή σε καλούπια που μοιάζουν με αυτά του σκυροδέματος, αποκαλύπτεται ότι είναι ένα άριστο δομικό υλικό, όσον αφορά τη μηχανική ανοχή, τη θερμική μόνωση και τη δυνατότητα "αναπνοής" των εξωτερικών τοίχων. Εξάλλου, σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου υπάρχει μακρά παράδοση στη χρήση αυτού του υλικού.


Ένα σπίτι από ωμοπλίνθους μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το ίδιο σκάμμα για την θεμελίωση της ανωδομής, περιορίζοντας την επίπτωση των οικοδομικών εργασιών στο περιβάλλον.


Ασβέστης: Ο ασβέστης είναι ένα προϊόν που προτείνεται από τους υποστηρικτές της βιοοικοδομικής για κάθε τύπο επιφανειακών τελειωμάτων των τοίχων, επειδή "αναπνέει", επιτρέποντας έτσι μια σταθερή ανταλλαγή αέρα μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος, ενώ, εξάλλου, είναι εύκολη η συντήρηση και η ανακατασκευή του στις ζώνες που υφίσταται φθορές με τον χρόνο.


Κόλλα από καουτσούκ: Οι κόλλες από συνθετικές ρητίνες μπορούν να γίνουν πηγές επιβλαβών αναθυμιάσεων για τον άνθρωπο. Αντίθετα, η κόλλα από καουτσούκ είναι φυσικό προϊόν, ατοξικό, αρκετά σταθερή, που διατηρεί τις συγκολλητικές της ιδιότητες στον χρόνο.


Κέτσες από καρύδα: Συνίσταται από το εξειδικευμένο Ινστιτούτο Οικοδομικής Βιολογίας (Institut fur Baubiologie) του Ρόχενχάϊμ (Γερμανία), σαν ένα από τα "πράσινα" υλικά. Ο κετσές από καρύδα έχει πολλά πλεονεκτήματα σαν ηχομονωτικό υλικό σε επενδύσεις οροφών, όπου συμβάλλει σημαντικά στην απόσβεση των ταλαντώσεων και στην εξασθένιση της μετάδοσης των θορύβων.



Κείμενο του Κ. Σ. Τσίπηρα



Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΟ

Το κτιριακό περιβάλλον:



Ο τομέας των κτιρίων αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο οικονομικό χώρο της Ευρώπης, παρουσιάζοντας ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 400 δις Ευρώ. Ταυτόχρονα, σε ημερήσια βάση, η παγκόσμια πρωτογενής ενεργειακή κατανάλωση που σχετίζεται με τα κτίρια ξεπερνάει τα 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα περίπου ίση με την συνολική παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ.
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τομέας των κτιρίων απορροφά, κατά μέση τιμή, το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Η ανά χώρα κύμανση ποικίλει από 20% για την Πορτογαλλία, έως και 45% για την Ιρλανδία, ενώ στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου στο 30%.
Δεδομένου ότι ο κάτοικος των αστικών κυρίως κέντρων βιώνει το 80% της ζωής του στο εσωτερικό των κτιρίων, είναι προφανής η επίδραση της ποιότητας του εσωτερικού κλίματος τόσο στην υγεία και την άνεση όσο και την παραγωγικότητά του. Η κατά τα τελευταία χρόνια δραματική υποβάθμιση του ατμοσφαιρικού προβλήματος καθώς και χρήση υλικών και συσκευών μη φιλικών προς το περιβάλλον έχουν συντελέσει στην εμφάνιση συμαντικών, ποιοτικά και ποσοτικά, περιβαλλοντικών και ενεργειακών προβλημάτων στα κτίρια.
Ειδικότερα, η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει συντελέσει στην δραματική αύξηση της απαιτούμενης ενέργειας για τον δροσισμό των κτιρίων κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η απαιτούμενη ενέργεια για τον δροσισμό ενός κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας ενίναι σχεδόν διπλάσια από την απαιτούμενη στην περιφέρεια της πόλης.
Παράλληλα η αύξηση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οι υψηλές εκπομπές μέρους των σύγχρονων δομικών υλικών συντελούν στην αύξηση της συγκέντρωσης ρυπαντών στο εσωτερικό των κτιρίων, με ιδιαίτερα σημαντικές συνέπειες τόσο στην υγεία όσο και την παραγωγικότητα των ενοίκων. Μετρήσεις σε κτίρια γραφείων καο νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών έδειξαν ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων στο εσωτερικό των κτιρίων καθώς και αυξημένα ποσοστά παθολογίας των ενοίκων.
Τα παραπάνω καθορίζουν το πλαίσιο εξέτασης και ανάλυσης του όλου ενεργειακού και περιβαλλοντικού προβλήματος των κτιρίων. Η ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων δεν θα πρέπει να αποσυνδέεται από τα προβλήματα περιβάλλοντος και θα πρέπει να μελετάται σαν μια ενότητα μαζί με το συγκεκριμένο εξωτερικό μικροκλίμα στον χώρο του κτιρίου, καθώς και το διαμορφούμενο εσωτερικό περιβάλλον.

Ενεργειακή κατανάλωση:

Τα κτίρια καταναλώνουν ενέργεια για την επίτευξη θερμικής και οπτικής άνεσης εντός των χώρων, καθώς και για την χρήση ειδικών συσκευών.

Η τελική ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι της τάξης των 350 Mtoe ανά έτος, χωρίς να υπολογίζεται η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων καλύπτεται από το φυσικό αέριο, 116 Mtoe, το πετρέλαιο 99 Mtoe, τον ηλεκτρισμό 91 Mtoe, και τα στερεά καύσιμα με 11 Mtoe.

Οι πραγματικές ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων στην Ευρώπη καλύπτονται σε μεγάλο ποσοστό και την έμμεση χρήση της ηλιακής ακτινοβολίας και των άλλων ατμοσφαιρικών πηγών. Στην περίπτωση αυτή το σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων υπολογίζεται σε 740 Mtoe πρωτογενούς ενέργειας. Η κατανομή των διαφόρων πλέον καυσίμων είναι 43% διάφορα καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, 20% από άμεση χρήση πετρελαίου, 18% από άμεση χρήση φυσικού αερίου, 6% από άλλα στερεά καύσιμα και κατά 15% από ηλιακή ενέργεια.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι αντιστοιχεί περίπου ένας τόννος ισοδύναμου πετρελαίου ανά έτος και ανά κάτοικο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων στην Ευρώπη. Η διαχρονική μεταβολή κατά τα τελευταία χρόνια είναι ελαφρά αυξητική και η ετήσια αύξηση του ρυθμού κατανάλωσης στα κτίρια είναι ίση με 0.7%.

Η ετήσια ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων στην Ελλάδα, είναι της τάξης των 4.6 Mtoe, και αντιστοιχούν 0.55 Mtoe ενέργειας ανά κάτοικο το έτος, δηλαδή περίπου το μισό της αντίστοιχης κατανάλωσης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η διαχρονική μεταβολή της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων στην Ελλάδα είναι καθαρά αυξητική και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων είναι περίπου 1,8%.

Τύπος Κτιρίου Δροσισμός Θέρμανση Φωτισμός Συσκευές Σύνολο


Γραφεία 24 95 20 48 187


Εμπορικά 18 74 19 41 152


Σχολεία 2 66 16 8 92


Νοσοκομεία 3 299 52 53 407


Ξενοδοχεία 11 198 24 40 273


Η ειδική ενεργειακή των διαφόρων τύπων κτιρίων στην Ελλάδα, μετρήθηκε στα πλαίσια πρόσφατου ερευνητικού προγράμματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής επέτρεψαν την γνώση της τελικής κατανάλωσης ανά χρήση.






Όπως παρατηρείται η θέρμανση των χώρων αποτελεί την σημαντικότερη ειδική ενεργειακή κατανάλωση για όλα τα κτίρια στην χώρα. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παραμέτρους που σχετίζονται με το πλήθος των εγκαταστημένων συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμούμ το είδος της προστασίας των κτιρίων κατά την διάρκεια του χειμώνα και του θέρους, καθώς και στο γεγονός ότι για τον δροσισμό των χώρων χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια και συσκευές με συντελεστή απόδοσης κατά πολύ μεγαλύτερο της μονάδας.

Μια πλέον ρεαλιστική εικόνα της πραγματικής σημασίας κάθε επιμέρους κατανάλωσης δίνεται εάν η σύγκριση περιορισθεί μόνο για τα κτίρια που διαθέτουν ταυτόχρονα σύστημα θέρμανσης και δροσισμού.
Στοιχεία μια τέτοιας σύγκρισης δίνονται και για τα σχολικά κτίρια. Όπως παρατηρείται η ύπαρξη συστημάτων μηχανικού κλιματισμού αυξάνει δραματικά την συνολική ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων.
Τύπος Κτιρίου Δροσισμός Θέρμανση Φωτισμός Συσκευές Σύνολο


Μέση κατανάλωση των Σχολείων 2 67 16 8 93


Κατανάλωση των Σχολείων με θέρμανση και κλιματισμό 42 99 30 9 180


Πίνακας 2. Κατανομή της άμεσης ενεργειακής κατανάλωσης των σχολικών κτιρίων, καθώς και των συγκροτημάτων με παράλληλη εγκατάσταση θέρμανσης και κλιματισμού. Όλες οι τιμές είναι σε kWh ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο.

Συγκεκριμένα παρατηρείται ότι η κατανάλωση των κλιματιστικών συσκευών επιφέρει αύξηση της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης κατά 40 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο και έτος. Η κατανάλωση αυτή αποτελεί και την μέση ενεργειακή κατανάλωση των κλιματιστικών συσκευών στην χώρα.

Παρακάτω παρουσιάζονται και αναλύονται θέματα σχετικά με την αλληλεπίδραση του εσωτερικού και ατμοσφαιρικού χώρου με την όλη ενεργειακή και ατμοσφαιρική ποιότητα των κτιρίων.

Το άρρωστο κτίριο:

Μετρήσεις της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, έδειξαν ότι η κεντρική περιοχή των Αθηνών είναι κατά πολύ θερμότερη των πέριξ της Αθήνας ημιαστικών περιοχών. Οι καταγραφείσες θερμοκρασιακές διαφορές κυμαίνονται κατά την διάρκεια της ημέρας περί τους 5 - 12 C και 2 - 5 C κατά τη διάρκεια της νύκτας. Χρησιμοποιώντας τις θερμοκρασιακές καταγραφές υπολογίσθηκε το φορτίο δροσισμού για ένα τυπικό κτίριο γραφείου σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Η κατανομή του φορτίου κλιματισμού εκφρασμένο σε kWh ανά τετραγωνικό μέτρο για όλο τον Αύγουστο του 1997, δίνεται παρακάτω.
Όπως διαπιστώνεται το φορτίο κλιματισμού στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας είναι σχεδόν διπλάσιο από ότι στις αντίστοιχες περιαστικές περιχές. Ο διπλασιασμός του ενδεικτικού αυτού φορτίου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της θερμοκρασίας στις κεντρικές αστικές περιοχές.


Η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδιασμό με την χρήση δομικών υλικών και προϊόντων καθημερινής χρήσης που επιβαρύνουν το περιβάλλον έχουν συντελέσει στην αύξηση της συγκεντρωσης ειδικών χημικών ρυπαντών και βιολογικών παραμέτρων στο εσωτερικό του κτιρίου.

Το φαινόμενο αυτό γνωστό σαν φαινόμενο του άρρωστου κτιρίου, είναι υπεύθυνο για μια σειρά από προβλήματα υγείας και αδιαθεσίας των ενοίκων.
Ικανοποιητική ποιότητα αέρα και υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό των κτιρίων μπορεί να επιτευχθεί εάν εξασφαλισθεί η παρακάτω πραϋπόθεση: Να μην υπάρχουν ή να απομακρυνθούν πηγές που προκαλούν εσωτερική ρύπανση, όπως πηγές φορμαλδεϋδης, πτητικών οργανικών ουσιών κλπ. Οι πηγές αυτές είναι γνωστές και περιγράφονται στις αντίστοιχες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.


Εξοικονόμηση και Υποκατάσταση Ενέργειας στα κτίρια:



Η επίτευξη θερμικής και οπτικής άνεσης εντός των χώρων είναι ο πρωταρχικός στόχος του ενεργειακού σχεδιασμού. Η έννοια της θερμικής άνεσης σ' ένα χώρο σχετίζεται με το ενεργειακό ισοζύγιο των ενοίκων. Κάθε οργανισμός παράγει, δέχεται και αποβάλλει θερμότητα κύρια με διαδικασίες μεταφοράς, εκπομπής και εξάτμισης. Θετικό θερμικό ισοζύγιο αντιστοιχεί σε αίσθημα θερμικής δυσφορίας, ενώ αρνητικό ισοζύγιο προκαλεί το αίσθημα. κρύου.

Στην περίπτωση όπου το φυσικό περιβάλλον του κτιρίου δεν εξασφαλίζει την θερμική ουδετερότητα του ατόμου, τότε επιβάλλεται η μεταβολή των παραμέτρων, προσωπικών ή κλιματικών, χωρίς να είναι απαραίτητη κατ' ανάγκη η προσθήκη η αφαίρεση θερμότητας από τον χώρο.

Η επίτευξη των βελτίστων τιμών των κλιματικών παραμέτρων στο κτίριο και κύρια της εσωτερικής θερμοκρασίας σχετίζεται πλέον με το ενεργειακό ισοζύγιο του ίδιου του κτιρίου.



Μείωση των θερμικών απωλειών του κτιρίου επιτυγχάνεται κύρια με την μείωση της μεραφερόμενης θερμότητας δια μέσω του κελύφους και την ανάκτηση θερμότητας κατά τον αερισμό. Η θερμική προστασία του κελύφους με χρήση θερμομόνωσης εξασφαλίζει την μείωση των απωλειών μέσω του κελύφους, ενώ η χρήση ειδικών εναλλακτών θερμότητας μειώνει δραματικά τις απώλειες μέσω αερισμού.



Η αύξηση της εισερχόμενης στο κτίριο ηλιακής ακτινοβολίας κατά την διάρκεια της ψυχρής περιόδου συντελεί στην βελτίωση του θερμικού ισοζυγίου του και την μείωση των ενεργειακών αναγκών για θερμανση. Η ηλιακή ακτινοβολία εισέρχεται στο κτίριο μέσω των διάφανων ανοιγμάτων και αποθηκεύεται στην μάζα του κτιρίου η οποία την επαναεκπέμπει με την μορφή θερμικής ακτινοβολίας που πλέον δεν μπορεί να διαφύγει από κτίριο (φαινόμενο θερμοκηπίου). Το φυσικό αυτό φαινόμενο αποτελεί την σχεδιαστική αρχή των λεγόμενων παθητικών ηλιακών κτιρίων.

Η οπτική άνεση σε ένα χώρο απαιτεί την εξασφάλιση τεσσάρων επιμέρους προϋποθέσεων:

Την επίτευξη των απαραίτητων φωτιστικών επιπέδων για το είδος των εργασιών που επιτελούνται στο χώρο.

Την αποφυγή οπτικής θάμβωσης

Την εξασφάλιση οπτικής επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον

Την οπτική επαφή με εξωτερικά στοιχεία ευχάριστα στο άτομο
Εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια έχουν ήδη κατασκευασθεί με βάση τις αρχές αυτές σε όλο τον κόσμο και παρουσιάζουν ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα, τα υπάρχοντα βιοκλιματικά κτίρια λειτουργούν με εξαιρετική επιτυχία και με βάση τις υπάρχουσες μετρήσεις καταναλώνουν κατά πολύ λιγότερη ενέργεια από ότι τα αντίστοιχα συμβατικά κτίρια. Ήδη σημαντικά νέα κτίρια όπως το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το νέο Μουσείο των Δελφών, το νέο κτίριο την κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ κλπ. έχουν σχεδιασθεί και κατασκευάζονται ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών τους με ηλιακή ενέργεια και άλλες ατμοσφαιρικές πηγές.

Συμπεράσματα:



Τα κτίρια αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στην Ευρώπη, καλύπτωντας το 40% του συνολικού ενεργειακού ισοζυγίου της. Παράλληλα, ο κτιριακός χώρος, σαν πλήρες στοιχείο του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος επηρεάζεται από τα σύγχρονα προβλήματά του και συντελεί στην διαμόρφωσή τους. Η ένταση των προβλημάτων του εξωτερικού περιβάλλοντος έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο προβλημάτων για το κτίριο όπου τα προβλήματα ποιότητας του εσωτερικού κλίματος και περιβάλλοντος καθώς και τα ποσοτικά προβλήματα κατανάλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας, συμπλέουν και απαιτούν κοινή αντιμετώπιση και προοδευτική αντίληψη αντιμετώπισης.

Η σημαντική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί κατά τα τελευταία χρόνια έχει επιτρέψει την ανάπτυξη επιστημονικών μεθόδων, τεχνικών και τεχνολογιών που αφενός εξασφαλίζουν βέλτιστο εσωτερικό περιβάλλον καθώς και την μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Οι τεχνικές αυτές που κατά βάση κάνουν χρήση ηλιακής ενέργειας καθώς και των άλλων πηγών του περιβάλλοντος έχουν ήδη αποδείξει σε πρακτικό επίπεδο ότι είναι ιδιαίτερα αποδοτικές τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Η ευρύτερη εφαρμογή τους αποτελεί αίτημα για ένα καλύτερο κτιριακό περιβάλλον, εντός του οποίου βέβαια διαβιώνουμε το 80% περίπου της όλης μα ζωής.

Matheos Santamouris


Associate Professor


University of Athens


Physics Department


Group Building Environmental Studies























Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΕΥΚΟΛΗ ΣΑΛΑΤΑ !

Εύκολη Σαλάτα Νάτσος

Συνταγή για 6-8 άτομα

Από το:
http://xs-recipes.blogspot.com/

Υλικά:
300γρ Νάτσος τσιπς (Nachos chips)
1 ½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί που λιώνει εύκολα (κατά προτίμηση ενταμ)

1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα κρεμμύδια

1 φλιτζάνι ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους

1/2 φλιτζάνι πράσινες πιπεριές τουρσί, κομμένα σε φέτες

1 ½ φλιτζάνια μαρούλι χοντροκομμένο

Οδηγίες:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170oC.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος (όχι πολύ βαθύ), τοποθετήστε τα νάτσος και πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί. Τοποθετήστε το σκεύος στο φούρνο για πέντε λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί τελείως. Μην το αφήσετε περισσότερο από ότι χρειάζεται επιδή το τυρί θα κάνει κρούστα και δεν θα είναι καλό το αποτέλεσμα.

Αφαιρέστε το σκεύος από το φούρνο και προσθέστε πάνω από το τυρί τα κρεμμύδια, το μαρούλι, τη ντομάτα και τις πιπεριές.

Σερβίρετε αμέσως, ενώ ακόμα είναι ζεστό. Απολαύστε με μία ωραίο κρύα μπύρα! Καλή Όρεξη!